Hjem»Februar 2018»Bilbao – fra jern til titanium

Bilbao – fra jern til titanium

Forfatter: Sandra Lastra

0
Delt
Pinterest Google+
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/1/5/3/connecttravelmagazine.dk/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/1/5/3/connecttravelmagazine.dk/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/1/5/3/connecttravelmagazine.dk/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/1/5/3/connecttravelmagazine.dk/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/1/5/3/connecttravelmagazine.dk/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/1/5/3/connecttravelmagazine.dk/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/1/5/3/connecttravelmagazine.dk/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/1/5/3/connecttravelmagazine.dk/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/1/5/3/connecttravelmagazine.dk/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/1/5/3/connecttravelmagazine.dk/httpd.www/wp-content/themes/espresso/inc/shortcodes.php on line 188 Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/1/5/3/connecttravelmagazine.dk/httpd.www/wp-content/themes/espresso/inc/shortcodes.php on line 188 Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/1/5/3/connecttravelmagazine.dk/httpd.www/wp-content/themes/espresso/inc/shortcodes.php on line 188 Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /customers/1/5/3/connecttravelmagazine.dk/httpd.www/wp-content/themes/espresso/inc/shortcodes.php on line 161

 

Bilbao var engang Nordspaniens jern- og stålcentrum, defineret af smedejernsvirksomheden Altos Hornos, den største virksomhed i Spanien gennem det meste af det tyvende århundrede. Fra den sivede den skærende lugt fra industriskorstenenes røg gennem byens gader, og skibe fyldt med containere sejlede op ad Nervión-floden til broen ved La Salve, hvor enorme kraner læssede tungt gods af ved skibsværfterne.

I dag defineres den postindustrielle by af Frank O. Gehry’s mesterværk: Guggenheim Bilbao med den smukke titaniumbelagte facade. Museet, der blev indviet i 1997, satte skub i genskabelsen af Bilbao – i dag en stolt by, rammen om verdenskendt kunst, kultur, gastronomi og et af de største handelscentre i Spanien.

Bilbaos byfornyelse har vundet utallige priser, heriblandt ’Lee Kuan Yew World City’-prisen i 2010 – byernes Nobelpris.

 

Nyd udsigterne fra havet og luften

Bilbao er en meget imødekommende by, og den bedste måde at komme rundt og nyde alle de nye og gamle arkitektoniske fornøjelser er på gåben eller på cykel. Af og til er det også godt at se tingene lidt ovenfra – og til det byder byen på kabelbanen ”The Artxanda”, der fører dig op til en af de mange udsigter rundt om byen.

Et andet perspektiv tilbyder båden ‘Txinbito’. Dette populære fartøj sejler op ad flodmundingen til Portugalete og hjem til den spektakulære Vizcaya-bro. Derfra kan du gå langs med kysten, gennem bourgeois-kvarterer i Las Arenas og Neguri, indtil du når til den maleriske gamle havn i Algorta.

 

Arkitektoniske perler

Guggenheimmuseet Bilbao fik stærk indflydelse på andre projekter i byen, blandt andet rensningen af vandet i Nervión-floden, genopbygningen af byens imponerende promenader og gendannelsen af havnen.

Marzana-havnen er det perfekte sted, hvis du skal nyde lidt friske luft og udsigten ud over Bilbaos gamle kvarter med det renoverede Ribera-marked og San Antóns-broen og kirken. Ved Marzana ligger også flere interessante museer, som bare venter på at blive opdaget. Det er også her du finder en af Bilbaos bedste restauranter, Mina.

Ripa-havnen har også fået en kærlig ansigtsløftning og er i dag et af de mest trendy områder i Bilbao.

Og så er der området Uribitarte med sine arkitektoniske perler, bl.a. gangbroen Zubizuri designet af spanieren Santiago Calatrava samt Isozaki Towers, designet af japaneren Arata Isozaki. Isozaki Towers er to højhuse og fem mindre bygninger, der sammen er en smuk, ekstravagant passage, som forener floden med Ensanche-distriktet.

I Abandoibarra-distriktet findes de to havneområder, Campa de los Ingleses og Evaristo. Her har promenader, haver og legepladser erstattet det industrielle område med de gamle skibsværfter. Spadsér en tur igennem området, og nyd Bilbaos innovative bygningskunst som fx kongrescentret Euskalduna-Paladset, Iberdrola-tårnet, gangbroen Pedro Arrupe – og naturligvis Guggenheimmuseet.

Intet besøg er fuldendt uden en tur til Azkuna Zentroa, der er en gammel vinbørs – nu omdannet til et fantastisk kulturcenter, skabt af den franske industrielle designer Philippe Starck. Husk svømmetøjet, for centeret rummer et fantastisk swimmingpool-område, og det er jo ikke hver dag, at du får lov til at svømme rundt i et Philippe Starck-mesterværk.

 

 

Lad Bilbaos museer beruse dig

Sæt minimum en dag af til at besøge byens museer. Byens vartegn, Guggenheim Bilbao har en fast udstilling, der er storartet. Derudover er nogle fascinerende, kortvarige udstillinger. Museet har en imponerende gårdhave, der er en oplevelse i sig selv.

Området omkring Guggenheim-museet

Guggenheim Bilbao er dog ikke det eneste sted, hvor byen stolt viser sin kunstsamling frem. Blot få minutter fra museet finder du byens museum for moderne kunst. Her kan du nyde kunstværker af El Greco, Ribera, Zurbarán, Murillo, Goya, Sorolla, Bacon og Zuloaga, for at nævne nogle få. Galleriet har en cafe, der ligger ud til parken Doña Casilda – et af de smukkeste grønne områder i Bilbao. Parken er et glimrende sted til at tage en pause fra dit kulturelle maraton.

 

© FMGB Guggenheim Bilbao Museoa
© FMGB Guggenheim Bilbao Museoa

 

Mad, mad, mad

Baskerlandet har flere Michelin-stjerner per kvadratkilometer end noget andet sted i verden. Mad er en seriøs ting for baskere, og det er en fantastisk oplevelse at nyde det privilegie at sidde til bords på restauranter som Azurmendi, Arzak, Akelarre, Martín Berasategui, Mugaritz, Zarate, Nerua, Etxanobe, Zortziko, Mina, Andra Mari, Etxebarri, Boroa og utallige andre.

God gastronomi finder du dog alle steder i Baskerlandet. Her er ringe madkvalitet uhørt. Der findes fantastiske ture i byen for gourmetelskere, der vil smage på byens pintxos, som er den baskiske version af tapas. De lækre små snacks indkapsler det bedste af den baskiske madkulturs fortræffeligheder og er en fest for sanserne.

Nyd pintxos på El Casco Viejo, Ledesma, Diputación eller García Rivero, der er de bedste steder, når det handler om disse små delikatesser, selv om du finder god mad alle steder i byen.

Har du en sød tand, bliver du ikke skuffet over Bilbaos tilbud. La Suiza er et bageri med masser af søde gourmetoplevelser, og chokoladetrøflerne hos Arrese er små søde syndere. Andre kulinariske juveler er baskiske kager som ‘bollos de mantequilla’ (boller med crème), ‘pasteles de arroz’ (tærter med vaniljecreme) og ‘carolinas’ (marengstærter).

 

 

Vin, der vil få enhver til at smile

I Bilbao kan man ikke tale om gastronomi uden at nævne vinene, og også hér er det sket en udvikling: Det, der fx engang var en simpel hverdagshvidvin, er nu den respekterede hvidvin: Bizkaiko Txakolina.

La Rioja Alavesa-egnen er verdenskendt for sine kvalitetsvine. Hold særligt øje med byerne Laguardia og Elciego, hvor både vin og vingårde vil imponere dig. I de middelalderlige enklaver midt i vinmarkerne finder du fx to mesterværker, vingården Ysios i Laguardia skabt af Santiago Calatrava og det spektakulære vingårdshotel i Vinos de los Herederos del Marqués de Riscal, som er designet og bygget af Frank O. Gehry, og hvis titaniumtag leder tankerne tilbage til der, hvor det hele startede, nemlig Guggenheim museet Bilbao.

Vinos de los Herederos del Marqués de Riscal og hotellet

 

marques-de-riscal - © Basquetour
marques-de-riscal – © Basquetour


Et mekka for møder og incentives

Bilbao er et perfekt sted for afholdelse af både store og små events – fra incentives for medarbejdere til store konferencer og udstillinger. I Bilbaos lufthavn, designet af Santiago Calatrava, letter og lander mere end 600 fly hver eneste uge med forbindelser til alle store byer i Europa. Og havnen i Bilbao har også plads til at byde velkommen til de store krydstogtskibe.

Udvalget af hoteller i Bilbao er stort og alsidigt. De bedste hoteller er Gran Hotel Domine Bilbao, som ligger lige overfor Guggenheimmuseet, Meliá Bilbao som ligger ved siden af Euskalduna-paladset og NH-hotellet Ría de Bilbao, der har udsigt til Zubizuribroen og Isozakitårnene.

 

 

Skal CWT Meetings & Events planlægge turen til Bilbao?

 

 

Smukke steder, hvis tiden er til det:

I køreafstand fra Bilbao kan du nyde byerne San Sebastián, Vitoria og den historiske by Guernica. Det er også værd at afsætte tid til at besøge og opleve biosfærereservatet Urdaibai.

Det er også et must at besøge de smukke fiskerlandsbyer langs den baskiske kyst. De er symbolet på områdets rige søfartshistorie. Byer, der er et besøg værd: Bermeo, Elantxobe, Getaria, Ondarribia og Mundaka, der efter sigende har nogle af Europas bedste bølger.

Mundaka

Er du naturelsker, vil du være i dit rette element i naturen omkring Bilbao. En af de mere interessante steder er Oma-skoven, hvor du kan opleve kunst i naturen. I 1984 valgte den lokale skulptør og maler, Agustín Ibarrola at bruge skovens fyrretræer og sten, som lærred. Nyd hans kunstværker, mens du går tur i skoven.

Oma-skoven

 

Sommerens festivaler i Bilbao

I sommerperioden er byen fuld af kunstneriske begivenheder og festivaler. La Aste Nagusia også kaldet ’Store uge’ på baskisk er højdepunktet for sæsonen.

Opvarmningen starter med optoget, hvor ’Marijaia’ (festivalens maskot) ankommer, og i dagene 18.-26. august 2018 vil folk stimle sammen i byens gader fra morgenstunden til sent ud på aftenen. Kun de mest pertentlige går hjem efter fyrværkerishowet ved midnatstid. Det er et overflødighedshorn af musik, teater, folklore, gastronomi og sportsaktiviteter. Er du en af de seje, så fester du hele natten og går til køjs efter morgenmaden.

Tidligere på sommeren ligger “BBK Music Legends Festival” (29.-30. juni) og ”Bilbao BBK” live (12,-14. juli). De to legendariske festivaler tiltrækker altid en lang række af verdensberømte musikere.

Fortrækker du noget lidt mere behersket, er det muligt blot at nyde Bilbaos symfoniorkester eller den internationale jazzfestival i Getxo (4.-7. juli).

 

MARIJAIA - © Bilbao Turismo & Convention Bureau
MARIJAIA – © Bilbao Turismo & Convention Bureau
Tidligere artikel

Bliv i nat…

Næste artikel

Alt det du ikke kan leve uden, når du er på farten og på arbejde