Hjem»Januar 2017»Må man blande forretning og fornøjelse?

Må man blande forretning og fornøjelse?

Af Charlotte Korsager Winther

2
Delt
Pinterest Google+

Det hedder ’bleisure’, og det er rejsebranchens brunch. Ikke en blanding af breakfast og lunch – men en blanding af business og leisure – dvs. en slags ‘forretningsferie’. Ja, du må gerne blande. Men der skal være klare grænser.

 

Når du nu er af sted med dit job, har fløjet de mange kilometre, har overlevet jetlagget og overstået møderne – hvorfor så ikke slukke mobilen, trække stikket ud og holde fri under de nye himmelstrøg? Det kaldes også ‘bleisure’, fordi det indeholder både business og leisure/fritid.

Bleisure er blevet en mere og mere populær metode til at tage lidt af forretningsrejsens stress og jag. Ifølge en rapport fra det engelske analyseinstitut BridgeStreet Global Hospitality* havde hele 60% af adspurgte, internationale hotelgæster holdt fri i forbindelse med en forretningsrejse, og mere end halvdelen havde holdt bleisure-ferien samme med familien eller deres partner. Næsten halvdelen (46%) af alle respondenterne fortalte, at de lægger personlig ferietid til alle eller næsten alle deres forretningsrejser, og hele 78% sagde, at bleisure øger værdien af deres forretningsmøder.

CWT har spurgt en række travel -managers, og mere end halvdelen (56%) fortæller, at deres virksomhed allerede har en formaliseret bleisure-politik.

 

pure-bleisure-graf

 

Der er ingen tvivl om, at der er store fordele for virksomhederne ved at tillade deres medarbejdere at nyde fritid i forlængelse af forretningsrejser. Med-arbejdere, der får forøget deres livskvalitet med gode oplevelser i deres fritid, vil altid være et aktiv for en virksomhed.

Det er dog vigtigt at få integreret bleisure som en naturlig del af virksom-hedens rejsepolitik for at undgå potentielle problemer – fx regler -omkring hvornår ansvar og forsikringer overgår fra virksomhed til privatperson, og retningslinjer der hjælper med-arbejderen med klart at kunne adskille arbejdsrelaterede og private udgifter i forbindelse med rejsen.

Det er OK at blande forretning og fornøjelse – men der skal være klare grænser.

 

*BridgeStreet Global Hospitality, The Bleisure Report, September 2014

 


 

“Det er et stort gode – selvom jeg ikke bruger det så tit”

troels-koch-sh

I Troels Kochs internationale job er forretnings-rejsen en integreret del af hverdagen. Ud-fokus-hjem – ofte samme dag. Igen og igen. Men hvad med at gøre en dyd ud af nødvendigheden, blive ude lidt længere, og nyde livet lidt?

Troels Koch er Vice President, Head of Research i Roche Innovation Center -Copenhagen. For ham hører det til rutinen at tage flyet til Basel, Schweiz, hvor medicinalgiganten Roche med sine 90.000 medarbejdere har hovedkvarter. Mindst 20 gange om året er han på farten, oftest til moderselskabet, andre gange til konferencer og møder endnu længere væk, som fx Kina og USA. Sammenlagt rejser han over 45 dage om året.

Schweiz, Kina og USA lyder spændende og eksotisk. Hvorfor ikke benytte lejligheden til at trække stikket ud og nyde livet under lidt anderledes himmelstrøg? For Troels sker det kun yderst sjældent, og spørger man hvorfor, er svaret travlhed, fokus på arbejdsmæssige mål – og nok også lidt vanetænkning.

Men vaner kan jo ændres. Som noget nyt er en forestående tur til en konference i Kina således med CWTs hjælp blevet udvidet til også at omfatte nogle fridage.

Det er Troels’ hustru, der er den -heldige ledsager, når der i sjældne tilfælde -lægges 3-5 fridage oven i fx et konference-program, og det sker i fuld overensstemmelse med virksom-hedens politik. ”Det foregår aldrig uden forudgående aftale, og jeg er meget -opmærksom på at betale alt selv, når det er privat – der må ikke snakkes, og det må ikke ligge firmaet til byrde”, siger Troels eftertrykkeligt. Og adspurgt, hvad det betyder at kunne kombinere ’business & leisure’, siger Troels: ”Det er et stort gode, selvom jeg ikke bruger det så tit. Når man arbejder så meget som mig, er det en måde at få work-life-balancen til at fungere.”

Men det er ikke kun på det sociale plan, at bleisure-konceptet kan have en positiv effekt. I Troels’ tilfælde er hans hustru nemlig ikke bare stødt til efter en overstået konference – hun er med under hele rejsen. ”Det er en stor hjælp at have min kone med,” fortæller Troels og refererer til de mange repræsentative funktioner, der også følger med en position i toppen af en virksomhed.

Troels fortæller, at i internationale -virksomheder er der mange, der benytter sig af at kombinere arbejde og ferie på en forretningsrejse, og selvom han selv efter eget udsagn gør det for lidt, kan han kun anbefale ’bleisure-metoden’: ”Det er en rigtigt god idé. Det styrker én – både i jobbet og på hjemmefronten”.

Og om lidt går turen til Hong Kong – med både business og leisure på programmet.

 

Tidligere artikel

Rocky Mountaineer – Canada på første klasse

Næste artikel

Udsigt til møder og events i 2017