Hjem»December 2016»If you’re going to San Francisco

If you’re going to San Francisco

Af Charlotte Korsager Winther

0
Delt
Pinterest Google+

 

Hvis du ikke har været der, står det givetvis på ønskelisten. Har du været der, vil du helt sikkert gerne dertil igen: San Francisco. Byen med de mange ansigter og det store hjerte. Byen med plads til alle på tværs af hudfarve, køn og præferencer – om end mange af byens tilbud er for den tunge ende af pengepungen. Men vejret, den klare luft og udsigten til vand, skyline og den dragende røde bro er helt gratis – og svært at få nok af.

 

Det uendelige mikro-kosmos

San Francisco ligger, som de fleste ved, i den nordlige del af den amerikanske delstat Californien. Byen indgår i en stor metropol kaldet San Francisco Bay Area med hele 7 millioner beboere. Men selve San Francisco by er faktisk ikke så stor. De 837.442 indbyggere gør den -ganske vist til Californiens -fjerdestørste, men på forunderlig vis virker byen både lille og lokal – og så alligevel helt uendelig. Den mindre end 10×10 km halvø rummer så mange forunderlige og finurlige miljøer og mikroklimaer, at du aldrig bliver færdig med at opdage og udforske den. Heraf uendeligheden. Men du skal heller ikke have besøgt den samme coffee shop ret mange gange, før du bliver hilst på som en gammel ven. Heraf det lokale.

 

Alle kommer et andet sted fra

San Francisco er en banegård af -mennesker fra alle verdenshjørner. -Mennesker på hurtig – eller langsom – gennemrejse. Alle kommer et andet sted fra, kun ganske få er født og vokset op i byen. Det giver dynamik og åbenhed. Men ikke en New York-agtig hektisk rastløshed, for – hey man, det er jo Californien, vestkysten – næste stop vestover er Hawaii.

 

Højt til loftet

I San Francisco er der mange penge, der bliver brugt mange penge, der er højt til loftet. Silicon Valley og Stanford University lige sydover leverer også store tanker og ambitioner. Der er gennem tiden blevet til kæmpe foretagender som Twitter, Google, Facebook, Airbnb. Og den udvikling er da heller ikke gået sporløst over byens ejendomspriser.

Der er uendeligt mange måder at nyde San Francisco på. Der er den populære, den kulinariske, den kulturelle, den historiske, den naturlige, den udvidede – det stopper aldrig, og du vil bare have mere.

 

 


 

Tips i kassevis

Årstiderne og mikroklimaerne

Har du helt frit valg mellem årstider, så tag til San Francisco om efteråret. Her er vejret fantastisk, der er høj himmel, varme i luften, og det regner sjælden før januar, der til gengæld kan være temmelig våd og kølig. Undgå juli, hvor den berygtede tåge ofte kravler ind over byen som et stort, levende dyr og lægger sig som et tykt, trist og koldt tæppe – lidt ligesom en dansk gråvejrsdag med temperaturer på 14-15 grader. Men i modsætning til det danske gråvejr, som kan vare i ugevis, holder San Franciscotågen højst et par dage – selvom det kan være længe nok, hvis du netop kun har et par dage i byen. Og tågen er kun lige over byen. Kører du få km mod nord, syd eller øst, er der som regel sol og varme at finde.

Det er en helt del mere interessant at tale om vejret i San Francisco end andre steder, for der kan være 10 graders forskel mellem Ocean Beach og Baker Beach, der ligger ca. to km fra hinanden. På grund af det kolde hav, den varme sol, de bakkede områder og de topografiske forhold, er der snesevis af mikroklimaer i den lille by. Få dig en app, fx Mr Chilly, der på mikroniveau kan fortælle dig, hvilken strand eller hvilket ’hood, du skal vælge i dag. Og husk altid at klæde dig på i lag – drej om et gadehjørne, og du går fra smeltende sol til isnende vind.

 


 

For turisten

 • Alcatraz. Fangeøen ”so close, yet so far away”. Tag natteturen, og betal for lydsporet – det er en oplevelse. Husk den varme sweater og solide sko – der er koldt i fangekælderen.
 • Søløverne ved Pier 39. Området er en turistfælde, men søløverne er sjove. De møffer, bjæffer og lugter – helt unikt.
 • Lombard Street. Den snoede vej med de røde brosten, på stykket mellem Hyde og -Leavenworth – sporvognen stopper lige der. Gå ned ad vejen, eller kør, hvis du har bil. Det ER kun turister, der gør det, men det er sjovt og helt gratis.
 • Golden Gate Bridge. Altid smuk og dragende. Betragt den langt fra, tæt på, kør over den på cykel, i bil, kør til Marin, kravl op på en bakketop, og kig på den derfra. Alle gør det, også de lokale.
 • Ferry Building. Smukt restaureret historisk bygning, der i dag huser Farmers’ Market, hvor du kan købe lokale råvarer lørdag, tirsdag og torsdag indtil kl 14.00.
 • SF MOMA. Det fantastiske, nyligt restaurerede kunstmuseum er et must. En inspirerende lise for sjælen.

 


 

For ’undercover-turisten’

 • Tag med cable car. Det er bare hyggeligt at se byen i snegle-fart – og de lokale bruger dem selv. Hop på midt på ruten Powell/Hyde, ikke ved Union Square, ikke Beach Street, hvor der er lange køer.
 • Sejl med færgen til Tiburon, den hyggeligste by med den smukkeste udsigt til hele San Franciscos skyline. Færgen går fra Ferry Building eller Pier 41.
 • Castro Street. Kærlighed er smukt – uanset køn, race og alder. Start ved det enorme regnbueflag på hjørnet af Market Street, og kig på mennesker, hunde og vinduer. Dejlig diversitet og meget særpræget udvalg i visse butikker.
 • Haight Ashbury. Tag tidsmaskinen, og flyv tilbage til flower-power-tiden på Haight Street, lige inden du når til Golden Gate Park. Der dufter af røgelse i butikkerne, og der er også lidt af det gamle skrammel tilbage, men også det bliver jo kommercielt.
 • Presidio. Lej en cykel, kør en tur i det grønne, stop ved den stejle kant, lige inden Stillehavet. Tag -skoene af, og gå en tur på den lille Baker Beach – udsigten til Golden Gate Bridge er fantastisk.

 

 


 

For dig med bil

 • Kør en tur ned ad Highway 1, langs kysten. Se, hvor langt du når. Du har ikke lyst til at stoppe. En af verdens smukkeste køreture.
 • Både Highway 280 og 101 vil føre dig til hjertet af Silicon Valley, San José, der er en driftig og yderst velhavende storby. På vejen passerer du Palo Alto, hvor Stanford Universitet ligger. Palo Alto er utroligt hyggelig og smuk. Hvis der er tåget og træls i San Francisco, er der varmt og venligt i Palo Alto.
 • Mod nord kommer du ikke uden om at køre til vindistrikterne. Napa Valley er det meget kendte, mest kommercielle vindistrikt. Sonoma Valley, der ligger lidt mere vestligt, er såmænd også kommercielt – men lidt mere hyggeligt. Gør dig ikke håb om at gøre vinkup nogen af stederne. Det er dyrt, men dejligt.

For de mange

 • Der er plads til mange mennesker i San Francisco. Byen er bygget til konferencer og konventioner.
  Kapaciteten er stor, men det er efterspørgslen også. Planlæg større grupperejser i god tid, og læg ekstra tid ind til at ’summe’.
 • Uddel evt. en lille inspirationsliste med ’things to do’, påført estimeret tidsforbrug. Deltagerne kan ikke nå det hele, men det er et forsøg værd.
 • Husk, at det ikke er New York. Tempoet er bare lidt lavere her. Der skal være tid til at trække vejret. Peace, love and harmony. Remember to put some flowers in your hair.

 


 

For den sultne og tørstige

 • Tag en drink på en af de mange barer med udsigt, fx The Starlight Room på Sir Francis Drake Hotel eller Top of the Mark på 999 California – to klassikere.
 • Restauranter og inspiration fra alle verdenshjørner. Råvarerne er lækre, og servicen er i top. Det koster, og der skal lægges 15-20% drikkepenge oveni. Og californisk vin er absolut ikke billigere her, bare fordi det er produceret lokalt. Men snyd ikke dig selv for oplevelser på den kulinariske front.
  – In Situ på SF MOMAs. Madkunst – de siger, at inspirationen bl.a. kommer fra NOMAs René Redzepi
  – Black Cat, 400 Eddy St. Super trendy med et retro-twist. Der er jazzklub i kælderen – men husk at reservere plads
  – Mezcalito, 2323 Polk St. Upscale Mexican style. Velkommen til Californien.

 


 

san-francisco-ba-6

 

British Airways gør det nemt for dig at besøge den californiske kyst

Flyv med British Airways til San Francisco fra både København og Billund via London

Med British Airways mange afgange til byen er det nemt at nyde den farverige by. Det tager 10 timer at nå direkte fra London til San Francisco. British Airways har to daglige afgange fra London med A380 og B777. Som rejsende med British Airways kan du tage  2×23 kg håndbagage og 1×23 kg indtjekket bagage med på din rejse.

British Airways Terraces Lounge & First Lounge i San Francisco International

Du finder British Airways lounge i den internationale terminal. Der er dagligt åbent fra kl. 12:00, til det sidste fly er lettet.

Ny British Airways rute til den – californiske by San José

Vil du besøge Californien, kan du nu også flyve med British Airways direkte fra London til San José. Med daglige fly fra London Heathrow kan du nå San José på 10 timer og 30 minutter. Du lander i Mineta San José International i hjertet af Silicon Valley, blot tre kilometer fra downtown San José. Det er nemt at komme videre fra lufthavnen: du kan benytte den offentlige trafik, snuppe en taxa eller leje en bil. Skal du leje en bil, samarbejder British Airways med Avis. Du optjener Avios, hver gang du lejer en bil. Du kan også tilmelde dig Avis Preferred og undgå kø med hurtig pick up.

Vi kom desværre til at skrive “San Rosé” i vores printmagasin – det beklager vi. Det er naturligvis San José der er tale om.

Tidligere artikel

Vind to flybilletter* med SAS til en valgfri destination

Næste artikel

Kører fremtidens biler kun på el?