Hjem»Juni 2016»På sporet af ­inkaerne i Peru

På sporet af ­inkaerne i Peru

0
Delt
Pinterest Google+

Af Anders Stoustrup

 


 

Ruinbyen Machu Picchu er blandt Sydamerikas mest berømte seværdigheder. Og trods sin popularitet emmer den gamle ruinby stadig af mystik og eventyr. Samtidig fortæller den historien om inkaernes storslåede civilisation, der i løbet af blot tre generationer forvandlede en lille gruppe landsbyer omkring Cuzco til et af de største imperier i Latinamerikas historie.

 


 

Morgensolen tittede forsigtigt frem mellem de spredte skyer og fordrev hurtigt natten. Det var stadig tidligt. Men vi havde intet imod at stå op ved daggry denne morgen. For blot lidt længere fremme ad stien ventede en af verdens mest storslåede ruinbyer, og vi ville gerne opleve den, inden alt for mange andre besøgende nåede frem. Så vi hankede op i vores dagtursrygsæk og fortsatte hen ad den gamle brolagte inka-sti mod Machu Picchu.

 

Virkelighedens Indiana Jones

Vi var langt fra de første til søge efter Machu Picchu. I juli 1911 camperede den amerikanske historiker Hiram Bingham dybt inde i disse bjerge. Han var rejst til Peru med drømmen om at lokalisere ukendte ruinbyer, hvilket ville sikre både inkaerne og ham selv en plads i historiebøgerne. Dengang var Perus bjerge ekstremt afsidesliggende, og kun lokale bønder boede i de fjerne dale. Mange af disse bønder har sandsynligvis kendt til Machu Picchus eksistens. For det var med deres hjælp, at Hiram Binghams drøm gik i opfyldelse. På et lille plateau højt hævet over Urubamba-dalen fandt han ruinbyen Machu Picchu, der mere end noget andet skulle komme til at skrive ham og inkaerne ind i folks bevidsthed.

Efter hjemkomsten publicerede Hiram Bingham sine fund for offentligheden, der straks fattede interesse for den eventyrlige inkaby mellem skyerne. Samt for den karismatiske eventyrer, der siges at have været en inspirationskilde til selveste Indiana Jones. Sidenhen er det dog blevet draget i tvivl, om Bingham virkelig var den første vesterlænding på stedet. Noget tyder på, at andre var kommet ham i forkøbet uden at offentliggøre deres fund, men det forhindrede ikke Bingham i at tage æren for opdagelsen.

 

Mysteriet om Machu Picchu

Snart begyndte flere spørgsmål at trænge sig på. For hvad var det for en by, der var blevet fundet? Hvorfor fandt spanierne den aldrig? Hvad blev den brugt til? Hvem boede der, og hvor er indbyggerne blevet af? Nogle mener, at byen fungerede som landsted for den regerende inka. Andre foreslår, at Machu Picchu måske har haft en rituel betydning. Således har Machu Picchu givet grobund for mindst lige så mange spørgsmål som svar – og diskussionerne raser stadig blandt arkæologer verden over.

Siden opdagelsen har tusindvis af besøgende beundret disse stemningsfulde ruiner og ikke mindst den fabelagtige placering. En placering, der uundgåeligt tager pusten fra enhver. Det gjaldt også os, da stien drejede, og Machu Picchu pludselig lå for fødderne af os. Fra højderyggen havde vi det perfekte udsyn over ruinen med det ikoniske grønklædte bjerg i baggrunden. Rundt om byen kunne vi stadig ane de gamle dyrkningsterrasser, og på trods af, at de fleste huse var uden tag, var det let at forestille sig byen i sin storhedstid.

 

 

Et imperium fødes

Det kræver en velorganiseret civilisation at opføre en by på denne afsidesliggende bjergside, og det er præcis, hvad inkaerne var på sit højeste. Men trods inkaernes berømthed var deres storhedstid forbavsende kort.

Legender sporer inkaerne tilbage til 1100-tallet. Men længe var de blot en lille, ubetydelig gruppe bønder i området omkring Cuzco. Det ændrer sig pludselig i 1438, da inkaerne begynder at erobre naboområderne. De viser sig hurtigt at være usædvanligt dygtige til at føre krig, og i løbet af få årtier kontrollerer de et gigantisk imperium fra Ecuador i nord til Chile i syd. Det hele blev kontrolleret fra Cuzco, der på sit højeste var en storby med omkring 15.000 indbyggere. Langdistanceløbere bragte nyheder og dekreter til selv de fjerneste afkroge, og eksotiske varer strømmede til Cuzco fra afsidesliggende provinser.

 

Et rum fyldt med guld

Men så skete der noget uventet. Europæerne opdagede Amerika, og snart skyllede ulykkerne ind over Inka-riget. Ikke mindst i form af sygdomme, der dræbte en stor del af befolkningen. Inkaen selv døde af sygdom i 1525, hvilket medførte strid om tronfølgen og kastede riget ud i borgerkrig. Så det var et svækket Inkarige, der mødte den spanske conquistador Francisco Pizarro og hans følge. Spanierne erobrede hurtigt landområder, og i 1532 lykkedes det dem at tage inkaen Atahualpa til fange. Det stod dog hurtigt klart for Atahualpa, at spanierne var besatte af guld. Så han tilbød at købe sin frihed mod at fylde et rum med guld og to rum med sølv. Snart strømmede rigdomme til fra alle dele af Inka-riget, og man regner med, at op mod 6.000 kg guld og 12.000 kg sølv blev fyldt i de tre rum. Men det til trods valgte Pizarro at slå Atahualpa ihjel og ride mod Cuzco.

 

Et sidste oprør

Spanierne var ustoppelige med deres heste, rustninger, kanoner og stålsværd mod inkaernes simple håndvåben, og de fejede let al modstand væk på deres vej. I 1533 indtog spanierne Cuzco og satte en marionetdukke ind som inka. Men imod alle odds lykkedes det inkaerne at samle en hær på over 100.000 mand, og i 1536 angreb de Cuzco. Dette kom fuldstændig bag på spanierne, hvis heste var uovervindelige på de åbne vidder. Men i Cuzcos snævre gader var de ikke meget bevendte. Sejren var næsten inden for rækkevidde for inkaerne. Men trods spanierne var i voldsomt undertal, lykkedes det dem at vende slaget med en dristig manøvre, som sendte inkaerne flygtende ud i junglen.

 

Sydamerikas mest berømte seværdighed

Dette blev det definitive punktum for inkaernes storhedstid. Men spredt rundt i landskaberne omkring Cuzco ligger adskillige levn fra deres storslåede civilisation. Deriblandt Machu Picchu, der i dag er optaget på UNESCOs kulturarvsliste. I 2007 blev ruinbyen endda udråbt som et af verdens syv nye vidundere, hvilket har gjort Machu Picchu mere populær end nogensinde. Men selvom tusindvis af rejsende hvert år besøger den dramatiske ruinby, emmer Machu Picchu stadig af eventyr og mystik. Præcis som da Hiram Bingham udforskede de overgroede ruiner for mere end hundrede år siden.

 


 

Læs mere om at rejse i Peru på www.marcopolo.dk. Eller kontakt MarcoPolo på telefonnummer 70 12 03 03 eller via mail på ferie@marcopolo.dk. MarcoPolo er eksperter i individuelt tilrettelagte rejser fyldt med eventyr, forkælelse og indhold.

Tidligere artikel

Borneo – Et paradis for naturelskere

Næste artikel

Hurtig og enkel booking med CWT Online, powered by KDS