Hjem»Juni 2016»Deleøkonomi

Deleøkonomi

– ikke til at komme udenom – men hvad er der indeni?

2
Delt
Pinterest Google+

Af Charlotte Korsager

 

Ideen med at dele er ikke ny, og med grænseløse, voksende online-markedspladser, som altid har åbent, er der ingen ende på mulighederne. I dag er ’deleøkonomi’ dog stadig mest forbundet med enkeltpersoner, der med teknologiens hjælp lejer andre enkeltpersoners ting eller services.

Selvom vi er ret bevidste om, at deleøkonomi nok er kommet for at blive på det personlige plan, hvor vi for længst har taget fx Airbnb og Uber til os, har vi en lidt mere vag fornemmelse for, hvordan den kan bruges i større perspektiv. Sådan er det ofte med forandringer, der er så store, at de betegnes som ’game changers’.

 

Er deleøkonomi for virksomheder?

På erhvervsrejsefronten er det således ikke helt klart, hvordan travel managers får mulighederne indarbejdet i programmerne, selvom deleøkonomien indeholder fordele omkring økonomi og bedre udnyttelse af ressourcer. Det er jo oplagt at overnatte i en ledig lejlighed og hoppe på en bil, der ellers ville køre med tomme sæder fra a til b, når det nu kan lade sig gøre med simple klik. Men især i større skala og på virksomhedsplan er der gråzoner i deleøkonomien forbundet med usikkerhed. Hvad med ansvar, sikkerhed og forsikring – faktorer som skal følge virksomhedernes compliance-politik, og som skal være grundigt indarbejdet? Og hvad gør deleøkonomien for prisniveauet på de ’sikre’ løsninger og travel management virksomhedernes mulighed for at forhandle gunstige priser på virksomhedernes og de rejsendes vegne?

 

sharing-economy-connect-infographic

 

Del et jetfly

Men faktum er, at der i denne tid opstår en sand underskov af udbydere. Ud over de kendte muligheder inden for hotel og taxikørsel, som Airbnb og Uber har banet vejen for, kan man i dag også byde ind på biler, jetfly, både, kontorfaciliteter, bespisning – kun fantasien sætter grænser. Og efterhånden begynder udbyderne også at se mulighederne i at tilbyde løsninger til erhvervskunder med lidt andre krav og behov end de private.

 

Business-løsninger på vej

Der er dog et stykke vej endnu, for i dag uploader hverken Uber eller Airbnb deres priser via globale distributionssystemer, GDS, eller andre platforme for tredjepartsbookinger. Til gengæld har Airbnb lanceret en business-platform, der gør det muligt fra centralt hold at se medarbejdernes bookinger, samle finansielle data og rapporter i realtid samt samle fakturaer. Og der bliver arbejdet på at løse udfordringerne inden for sikkerhed, forsikring, distribution og rapporteringer.

CWT Solutions Group har studeret ’Airbnb-effekten’ og virksomheder, der har kastet sig ud i deleøkonomien. Og de første tendenser viser, at kun 2,5% af overnatningerne var booket via en deleøkonomiløsning, til gengæld var prisen 37% lavere end ved indlogering på hotel. Og da Airbnb-overnatninger ofte tillader flere gæster på samme lokation, er prisen pr. overnattende gæst endnu lavere. Men da udbydere som Airbnb og Uber bruger sofistikerede, automatiserede prismodeller, bliver de i stigende grad i stand til løbende at justere prisniveauet efter ændrede markedsforhold – så muligheden for at gøre et ’kup’ fx midt i den travleste messeperiode vil efterhånden blive mindre og mindre.

 

Endnu ikke et reelt alternativ

Men selvom der fortsat er store besparelser at hente for virksomhederne, er der ikke desto mindre stadig nogle helt grundlæggende mangler ved deleøkonomi-udbuddet. Ydelser, der bliver anset som standard i firmaaftaler i dag, er ikke en selvfølge: Konsistens i udbuddet, tryghed omkring sikkerhedsforhold, tracking af de rejsende, let check-in-proces, integreret distribution og bookingkanaler. Og før de forhold er på plads, vil det være svært at lade udbydere som fx Airbnb indgå som et reelt alternativ i en rejsepolitik, der skal leve op til virksomhedernes øgede krav om compliance – en anden markant tendens inden for travel management.

 

sharing-economy-connect-infographic1

Tidligere artikel

Innovation Version 2.0 Corp-i – et nyt kraftcenter i CWT

Næste artikel

Den lille forskel ved rejsebooking