Hjem»Juni 2016»Borneo – Et paradis for naturelskere

Borneo – Et paradis for naturelskere

0
Delt
Pinterest Google+

Af Anders Stoustrup

 


 

Borneo er bedst kendt for sin vilde natur og rige dyreliv, og det er en fantastisk oplevelse at stå ansigt til ansigt med en orangutang i hjertet af junglen. Men verdens 3. største ø byder også på spændende kulturoplevelser og vidunderlige strande. 

 


 

”Stop!” Guiden gjorde tegn til, at vi skulle stå helt stille. Vi kiggede os ivrigt omkring, men kunne ikke se andet end tæt junglevegetation. ”Følg med”, hviskede han stille og gjorde tegn til, at vi skulle komme med ham. Vi trådte så forsigtigt som muligt og passede på ikke at træde på kviste eller blade i skovbunden. ”Kan I se den?”, hviskede han og pegede et sted op i trækronerne. Vi kiggede i den retning, han pegede, og nu fik vi øje på den. En stor orange skikkelse, der sad tilbagelænet på en tyk gren og tog for sig af en klase modne frugter.

”Det er en fuldvoksen hun”, hviskede guiden igen, og gik tættere på. ”Hendes unge må også være her et sted”, mumlede han eftertænksomt og kiggede sig omkring. Pludselig kom en lille, langhåret, orange hårbold til syne bag moren. Ungen kiggede nysgerrigt på os, og nu havde moren også fået øje på os. Hun syntes dog ikke at være synderligt påvirket af vores tilstedeværelse og rakte roligt ud efter endnu en håndfuld frugter. Mens ungen forsøgte at gøre hende kunsten efter, bakkede vi stille væk derfra og lod den lille familie være i fred.

 

Luksus i junglen

Tilbage på lodgen var stemningen høj efter mødet med orangutangerne. Vi skiftede hurtigt tøj og bevægede os     ned mod restauranten for at nyde en god morgenmad oven på morgenens eventyr. For selvom Danum Valley er noget nær så langt ude i junglen, som det er muligt at komme, manglede vi bestemt ikke noget. Vores hotel, Borneo Rainforest Lodge, består af lækre villaer ned mod floden. På den store terrasse med privat plungepool kunne vi slappe af og nyde junglens dufte og lyde i ro og mag, og skulle tørsten melde sig, stod vores butler klar til at hente kølige drinks. Tiden fløj afsted, og inden længe var det tid til endnu en tur ud i regnskoven.

 

En fantastisk mangfoldighed

Over de kommende dage oplevede vi et væld af dyr. Danum Valley er blandt de ældste og bedst bevarede regnskove i det nordlige Borneo. Her er man langt fra menneskelige bosættelser, så der har aldrig været intensiv jagt eller skovbrug i området. Derfor har naturen fået lov at passe sig selv, og det har medført en fantastisk mangfoldighed af dyr og planter.

 

Mere end 200 forskellige træarter kan vokse på en enkelt hektar, og omkring 300 fuglearter er observeret i Danum Valley, der også er hjem for 72 arter af krybdyr og 124 pattedyrsarter. Deriblandt orangutanger, gibbonaber og de karismatiske næseaber, der har fået sit navn fra hannens imponerende næse. Hunnerne er udstyret med en lille opstoppernæse, så de bliver behørigt imponeret over en ordentlig tud. Mellem træerne lever sågar yderst sjældne arter såsom skovelefanter, træleoparder, sumatra-næsehorn og den finurlige lille spøgelsesabe, der med hjælp fra sine ualmindeligt store øjne fanger insekter i ly af natten. Hvilke dyr, man ser, er naturligvis et spørgsmål om held. Men dyrene er her, og de dygtige guider vil gøre alt for at sikre den bedst tænkelige oplevelse.

 

 

 

Sidste chance for orangutangen

Hvor heldige, vi havde været at opleve orangutangen med ungen i Danum Valley, stod klart, da vi få dage senere besøgte Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre nær byen Sandakan. Engang sagde man, at ”en orangutan kunne svinge sig fra en side af Borneo til den anden uden at røre jorden”. Det er desværre ikke længere tilfældet. For hundrede år siden levede omkring 230.000 orangutanger i Sydøstasiens skove. I dag er bestanden skrumpet ind til 54.000 på Borneo og kun 6.000 på Sumatra. Det store fald skyldes især, at orangutangernes leveområder hurtigt forsvinder. Ofte for at blive omdannet til palmeolieplantager.

 

Andre orangutanger bliver taget til fange eller skudt af jægere, og det er her orangutang-centre som Sepilok kommer ind i billedet. Centeret blev etableret i 1964 i forsøg på at hjælpe forældreløse, tilfangetagne og på andre måder traumatiserede orangutanger tilbage til naturen. På centeret lærer de færdigheder, der er nødvendige for at overleve i naturen. Det en lang og hård kamp, og nogle orangutanger klarer det aldrig. Men det er også en dybt livsbekræftende proces hver gang, at en orangutang igen sættes ud i Borneos skove, hvor den hører hjemme.

 

I den ideale verden ville der ikke være behov for et center som disse. Men behovet er der desværre, og de dedikerede medarbejdere gør et kæmpe stykke arbejde. For besøgende byder centeret på en unik mulighed for at komme tæt på en af menneskets nærmeste slægtninge. Faktisk er ligheden mellem mennesker og orangutanger så stor, at lokale på Borneo tidligere troede, at orangutanger var en slags mennesker, der godt kunne tale, men som valgte ikke at gøre det for at undgå at blive sat i arbejde. Derfor gav man dem navnet ’orangutang’, hvilket betyder ’skov-menneske’.

 

Meget mere end natur

Det er naturen, der trækker hos de fleste rejsende til Borneo. Men under vores rejse rundt på øen stod det hurtigt klart, at Borneo har meget mere at byde på. Vi overnattede hos de tidligere hovedjægere i deres langhus dybt inde i junglen. Vi nød aftenerne langs promenaden i den farverige storby Kuching, og i den lille sultanstat Brunei oplevede vi, hvad oliemilliarder kan gøre. På natmarkedet i Kota Kinabalu smagte vi os igennem utallige eksotiske måltider, og på Selingan Island så vi havskildpadder lægge æg på stranden. Så før vi vidste af det, lakkede rejsen mod enden.

 

Men vi havde lige ét stop mere, inden turen gik tilbage mod Danmark: Tunku Abdul Rahman National Park en kort sejltur fra Kota Kinabalu. Her brydes det safirgrønne hav af smukke tropeøer med skønne palmestrande, farvestrålende koralrev og ikke mindst nogle af Borneos bedste strandresorts. Et bedre sted at vaske rejsestøvet af oven på eventyret i Borneos jungle er svær at forestille sig.

 


 

Læs mere om at rejse på Borneo på www.marcopolo.dk. Eller kontakt MarcoPolo på telefonnummer 70 12 03 03 eller via mail på ferie@marcopolo.dk. MarcoPolo er eksperter i individuelt tilrettelagte rejser fyldt med eventyr, forkælelse og indhold.

Tidligere artikel

Abu Dhabi byder velkommen

Næste artikel

På sporet af ­inkaerne i Peru