Hjem»Connect 03 2015»Phnom Penh – Cambodias genfødte hovedstad

Phnom Penh – Cambodias genfødte hovedstad

0
Delt
Pinterest Google+
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/1/5/3/connecttravelmagazine.dk/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/1/5/3/connecttravelmagazine.dk/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/1/5/3/connecttravelmagazine.dk/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/1/5/3/connecttravelmagazine.dk/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/1/5/3/connecttravelmagazine.dk/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/1/5/3/connecttravelmagazine.dk/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/1/5/3/connecttravelmagazine.dk/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/1/5/3/connecttravelmagazine.dk/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/1/5/3/connecttravelmagazine.dk/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4383

 


 

 

Cambodias hovedstad led en hård skæbne under Pol Pots rædselsregime i 1970’erne. Men nu har byen lagt de mørke år bag sig, og Phnom Penh er igen blandt de mest eksotiske og spændende hovedstæder i Asien.

 


 

 

Fra altanen på anden sal af Foreign Correspondents Club har man det perfekte udsyn over gadelivet langs floden. Utallige krigsfotografer og journalister har gennem tiderne udvekslet historier i disse lokaler. Men når man kigger ud over byen, synes krigens brutale år ufattelig langt væk. På gaden nedenfor suser scootere ind og ud mellem hinanden, mens cykeltaxaer baner sig vej gennem den travle trafik. Langs floden går unge kærestepar hånd i hånd, og familier hygger sig sammen, mens de nyder den lette brise. Duften fra utallige gadekøkkener blander sig med bilosen mellem bygninger fra den franske kolonitid i forskellige grader af malerisk forfald, og lyden af tusindvis af stemmer fylder den lune tropeaften.

 

De mørke år

Phnom Penh har ikke altid summet af liv, som den gør nu. Frem til midten af 1970’erne blev byen regnet for at være den smukkeste hovedstad i Indokina. Men alt det ændrede sig den 17. april 1975, da Khmer Rouge med Pol Pot i spidsen marcherede ind i Phnom Penh. Ingen kunne have forestille sig det helvede, der var i vente. Pol Pots drøm var at omdanne Cambodia til et utopisk bondesamfund baseret på landarbejde. Pengesystemet blev afskaffet, uddannelse blev bandlyst, og børnene lærte at elske systemet mere end deres forældre. Phnom Penh blev forladt, og alle blev sendt på slavearbejde i markerne. Enhver der modsatte sig, blev omgående likvideret. I løbet af tre år blev mere end to millioner mennesker henrettet. Deriblandt alle intellektuelle, hvilket inkluderede enhver, der kunne læse og alle, der brugte briller. Sågar folk med bløde hænder var i fare, da det blev anset som et tegn på boglighed. Grænserne blev lukket, og omverdenen fik kun flygtige glimt af grusomhederne i det lukkede land fra de mange flygtninge, der søgte tilflugt i Vietnam og Thailand. I december 1978 havde vietnameserne hørt nok og iværksatte et storstilet angreb på Cambodia. Landet blev hurtigt løbet over ende, og Pol Pot flygtede ud i junglen, hvor han døde i 1998.

 

Byen rejser sig fra asken

Langt de fleste ønsker at glemme denne frygtelige periode i landets historie. Men det er alligevel vigtigt at huske, hvad der skete. Så mindet holdes i live i Pol Pots berygtede forhørscenter S-21 samt ved Killing Fields, hvor et højt tårn fyldt med kranier minder besøgende om, hvad der skete i den nu så fredelige park. Både S-21 og Killing Fields er      bevægende og dybt gruopvækkende oplevelser. Men de er begge vigtige brikker i landets historie, og kun ved at besøge disse steder forstår man den ufattelige styrkeprøve, det må have været at få landet tilbage på fode igen efter krigen.

 

Pengesystemet blev afskaffet, uddannelse blev bandlyst, og børnene lærte at elske systemet mere end deres forældre. Phnom Penh blev forladt, og alle blev sendt på slavearbejde i markerne.

 

Meget er heldigvis sket siden, og selvom skønheden stadig er lidt falmet nogle steder, er Phnom Penh igen en charmerende by med brede boulevarder, skønne franske palæer, hektisk gadeliv og guldbelagte templer. Phnom Penh oplever i øjeblikket en renæssance. De mørke år er skubbet i baggrunden, og folk samles igen langs flodbredden for at nyde solnedgangen eller på de mange nye fortovsrestauranter og caféer, der i disse år dukker op overalt i byen.

 

Et gulv af sølv

Gadelivet er uden tvivl en af byens største attraktioner. Ikke mindst på den nye promenade langs floden. Det er også her, man finder byens imponerende kongepalads. Selve paladset er lukket for offentligheden, men den enestående Sølvpagode er åben for besøgende. Navnet er velvalgt, for hele gulvet er lavet af massivt sølv! Dette er dog langt fra pagodens eneste skat. Adskillige antikke statuer pryder templets udsmykkede indre. Deriblandt en Buddha-figur skåret i krystal samt en Buddha-statue lavet af 90 kg rent guld og dækket med ikke færre end 9584 diamanter, hvoraf den største er på 25 karat!

 

Besøg flydende landsbyer langs Mekong-floden, og udforsk Angkor Wats mægtige stentempler i Cambodias jungle. 

 

Det er også værd at besøge det lille nationalmuseum, der huser en fin samling af genstande fra Angkor Wat. Samt Phnom Penhs ældste helligdom, Wat Phnom, der ligger på noget så sjældent i dette flade landskab som en bakketop. Eller kig forbi Psar Tuol Tom Pong, der også er kendt som Det Russiske Marked. Her sælges alt fra billigt tøj og souvenirs til musikinstrumenter og antikviteter (nogle mere ægte end andre) i de mange boder.

 

Eventyret lever

Også resten af Cambodia ligger atter åben for udforskning. Besøg flydende landsbyer langs Mekong-floden, og udforsk Angkor Wats mægtige stentempler i Cambodias jungle. Tril gennem rismarkerne på det unikke bambustog ved kolonitidsbyen Battambang, og besøg stammefolk i den afsidesliggende provins Mondulkiki, hvor elefanter stadig spiller en vigtig rolle i hverdagen. Kig efter floddelfiner ved Kratie, oplev hverdagen i små lokale landsbyer, og nyd stemningen på de farverige markeder, hvor alt fra levende fisk til ristede edderkopper faldbydes af de ivrige sælgere. Eventyret lever i bedste velgående i Cambodia. Men heldigvis kan oplevelserne fordøjes bagefter ved de smukke tropestrande langs landets uturistede sydkyst. Men Cambodias største attraktion er uden tvivl befolkningen, der nu igen tør møde fremtiden med ukuelig optimisme og masser af oprigtige smil.

Læs mere om Phnom Penh og Cambodia på www.marcopolo.dk/cambodia

 

Tidligere artikel

Konkurrence 03 2015

Næste artikel

5 fantastiske Florida-oplevelser