Hjem»Connect 02 2015»Krydstogt på det velbevarede Great Barrier Reef

Krydstogt på det velbevarede Great Barrier Reef

1
Delt
Pinterest Google+

 

 


Læg dagstursturisterne bag dig, og stå til søs på et minikrydstogt i Kaptajn Cooks fodspor til nogle af de mest afsidesliggende og velbevarede dele af Australiens Great Barrier Reef. Her er det stadig muligt at opleve koralrevets farvestrålende verden og ufattelige dyreliv. Men det er en verden, der desværre er ved at forsvinde for altid. 


 

”Land i sigte!” Vi er sejlet fra Cairns aftenen før med kurs nordpå, og nu kan vi tydeligt se de grønklædte bjerge omkring Cooktown dukke op i horisonten. Vi er langt fra de første rejsende, der har vovet sig ind i Great Barrier Reefs labyrint af koralrev og småøer. Allerede da kaptajn James Cook som den første europæer sejlede langs denne kyst i 1770, stødte han på et rev og måtte kæmpe for at bugsere skibet ind til kysten. Det er præcis samme kyst, vi har kurs imod denne morgen 245 år senere. Cooks skib var hårdt tilredt, og han måtte blive på land i 48 dage for at udbedre skaderne. Derfor bærer den lille by, der er opstået på stedet, i dag hans navn.

 

Byen for enden af vejen

I dag er Cooktown den sidste menneskelige udpost, inden Cape Yorks ufremkommelige vildnis for alvor tager over, og outbackstemningen fornemmes tydeligt i byens søvnige hovedgade. Langt de fleste huse er i klassisk tropisk stil med brede skyggefulde verandaer på første sal, og næsten hver eneste bil i byen synes at være en støvet og bulet firehjulstrækker, der netop er hjemvendt fra en ekspedition.

Overalt i Cooktown er der referencer til James Cook. Byens museum rummer en del effekter fra Cooks skib, og fra et udsigtspunkt højt over byen kan vi nyde den samme udsigt, som Cook i sin tid gjorde. Hans formål var dog et andet end vores. Han ønskede intet højere end at finde en vej ud af Great Barrier Reef. Vi ønskede intet højere end at komme tættere på Great Barrier Reef – og det kom vi over de kommende dage!

 

Verdens største koralrev

Da Cooks skib gik på grund i 1770, var han næppe i tvivl om, at han havde ramt noget stort. Great Barrier Reef består af omkring 3.000 mindre koralrev, der til sammen udgør en 2.000 km lang barriere langs Australiens østkyst. Med et areal som Storbritannien, Holland og Schweiz tilsammen, er revet verdens største, og ikke mindre end 5.000 typer bløddyr, 1.800 fiskearter og 125 forskellige hajarter holder til i disse farvande. For ikke at tale om de utallige typer koraler, havplanter, skaldyr og andre organismer, der lever af og omkring koralrevet. Tilsammen udgør de et komplekst økosystem med en biomangfoldighed, der langt overgår enhver regnskov.

 

Et krydstogt som dette giver et langt bedre indtryk af Great Barrier Reefs enorme mangfoldighed af liv, end nogen dagstur fra fastlandet nogensinde vil kunne gøre.

 

Livet om bord

Det er denne verden, vi nu bevæger os ind i, og snart begynder de første tropeøer at dukke op. De fleste er små, ubeboede rester af vulkanøer, der knap nok hæver sig over det dybblå hav. Sejlturen giver os også mulighed for at nyde skibets faciliteter. Coral Princess II er et relativt lille skib med plads til blot 44 passagerer, hvilket kun er en fordel. Stemningen er afslappet, og inden længe kender vi alle ombord. Måltiderne spises sammen i den lille restaurant, mens resten af tiden fordrives på soldækket med et køligt glas hvidvin og en bog, mens vi med et halvt øje spejder efter delfiner og hvaler i horisonten.

 

Bjergbestigning og kæmpemuslinger på Lizard Island

Da vi vågner tidligt næste morgen, ligger skibet for anker ved den større ø, Lizard Island, hvis lille bjerg hæver sig højt over havet. Også kaptajn James Cook havde fået øje på Lizard Island, mens han kæmpede sig vej gennem koralrevet. Og et bjerg var præcis, hvad han havde brug for i denne verden af usynlige rev og sandbanker skjult under havoverfladen. Så han kastede anker ved øen og besteg bjerget i håbet om at kunne planlægge sit næste træk.

Udsigten langs hele ruten er fabelagtig, og den bliver kun flottere, jo højere op vi kommer. Her og der kan vi se småøer hæve sig over vandoverfladen, mens koralrev laver mønstre lige under vandskorpen, få meter fra øens hvide tropestrande. Set herfra kan ingen være i tvivl om, hvorfor Lizard Island regnes for at være blandt Australiens smukkeste tropeøer. Det er også en af de sværeste og dyreste at komme til, så det er med at nyde hvert sekund af besøget.

Tropestrande interesserede næppe Cook. Men han må alligevel have været lykkelig over det syn, der mødte ham på toppen af bjerget. Her fik han nemlig endelig øje på den sejlbare vej ud af Great Barrier Reef, han havde søgt efter i ugevis.

 

Snorkling i verdensklasse

Cook flygtede fra Great Barrier Reef så hurtigt, han kunne. Det gør vi bestemt ikke. Tværtimod går de næste dage med at snorkle ved det ene afsidesliggende koralrev efter det andet. Vi er nu så langt fra kysten, at vi har hvert eneste sted fuldstændigt for os selv, og netop derfor er rev som Ribbon Reef nr. 3 og 9 i fantastisk stand. Her står koralhaverne stadig i fuldt flor, og mylderet af farvestrålende fisk synes fuldstændig upåvirket af verden udenfor. Men man skal ikke lade sig snyde. Great Barrier Reef er i hastig forandring, og fremtiden ser dyster ud.

 

En døende verden?

Det er ikke første gang dette koralrev er på ødelæggelseskurs. Flere gange gennem historien er koralrevet blevet opbygget og nedbrudt for så at blive opbygget igen. Men til forskel fra tidligere fortilfælde, sker klimaændringerne i dag så hurtigt, at koralrevet måske ikke vil være i stand til at svare igen denne gang.

Om det vil lykkedes, kan kun tiden vise. Der er dog ingen tvivl om, at Great Barrier Reef er en enestående oplevelse. Et krydstogt som dette giver et langt bedre indtryk af det fantastiske naturvidunder, end nogen dagstur fra fastlandet nogensinde vil kunne gøre.

Læs mere om dette krydstogt på Great Barrier Reef samt øvrige krydstogter med Coral Princess på www.marcopolo.dk.

 

Rejser du med MarcoPolo får du som CWT-kunde kr. 350 i rabat på din rejse. Oplys koden CWT11 ved bestilling. www.marcopolo.dk / tlf. 70 12 03 03 / ferie@marcopolo.dk
Tidligere artikel

Konkurrence 02 2015

Næste artikel

PÅ DEN RØDE LØBER I LONDON